Friday, October 29, 2010

Family Planning

kali nak membincang kan hal keluarga.tibe2 je kan.haha...okeh.betul ke kalu buat family planning berdosa?ade org kate berdosa ade yg kate xpe kalu kite ade alasan kukuh.erm..actually aku pun buat family planning.sblm ni try mkan pil.then bleeding.asyik duk period jek.stop 2-3 hari then period 2 mggu.2 bulan jugak aku try mkn pil.tuh pun atas nasihat doktor..tapi yg bahaya nye klu mkn pil ni bile terlupe.alamat nyee tiade maaf bagimu.haha.bersedia lah utk preggy lagi.amek pil mmg kene commit la hari2.lagi satu mase mkn pil,susu badan aku terusss kurang.mmg bile pam dua2 belah dpt 2 oz je.mane cukup!skang aku try amek suntikan hormon.yg pelik dah langsung xperiod.aghh..risau plak..jumpe doktor then die kate it's depends pada individu kesan die.tapi takde pape prob.yg masalahnyee badan i naikkk!!!mencikk.paling best kt perutt.haha.nak xnak kene lah control mkn.tapi i suke makannn.demm..hurm..nk pasang implan plak mcm xnak.mane tau tetibe nk 2nd baby dlm mase terdekat,susah plak.implan ni doc akan masuk kn ade satu bende yg mcm btng mancis akan di tanam kat dlm lengan kite.eiuuww mmmg aku takut la kan.tapi bleh tahan smpai 3 tahun.yg suntikan hormon aku amek nie 3 bulan skali gi klinik cucuk.ade jugak yg kate bleh plan secara natural tapi takut xmenjadi..merancang kehamilan ni bukan sbb xnak anak.ade bnyak faktor nape aku blum nak ade 2nd baby.salah satu sbb nye kewangan.yup!anak memang membawa rezeki,alhamdulillah.lepas adam lahir husbnd teruss dpt naik gaji.i pun same.tapi buat mase nie kami mampu untuk 1 seorg anak.kesian nti klu setahun sorg anak xckup keperluan.now everythings need money.mybe 2-3 thn akan dtg bru aku nk preggy.bagi adam besa sket.=).doktr pun memberi nasihat begitu.biar baby umur 2 thn.at least die dah besar.die dah pndai jage diri,dah fhm dah senang nk ajar.tap klu allah nk bgi jugak rezeki cepat aku terima je.mungkin ade lah rezeki lebih tuhan nak bagi kemudian.hehe...ade bnayk sebenar nye nk merancang.it's depends on u.pilih lah mane yg rasenye sesuai.tapi tetibe rase cam anak gegirl plak.sbb gerammm tgk baju2 yg kiut2 pink2 kaler,..canneeee????=p

6 comments:

NahiZ (chynk) said...

...xpe je planning!
At least kasi la adam tu besar ckit nk jg adik kn...

AyureQ said...

zura, ayu pon tgah pikir cane nk planning ni.. hahhaha sbb doctor pun bg 3 cara ni..dia suruh decide mane satu.. lol.. yg implan tu mcm menakotkan je.. ingt nk buat injection ...sbb kalau pil ayu jenis pelupa..lalalala..

btw, nnt kte saing skali la 2nd baby.. boleh dorg geng.. ahaks.. but 2-3 thn lg la kot InsyaAllah.. ;)

Ainul said...

saya setuju dgn awak.yg penting kualiti bkn kuantiti..merancang kehamilan harus.kita penah dgr seorg ustazah kt tv bgtau.ambik injection tu blh naikkan berat badan ke???ni yg pk 10x nk ambik ni.kalo ambik pil mcm la rajin mkn.takot terlupa.hohohooo

kayzie said...

zura..mmg pil sume jnis akan ggu susu kcuali noriday(tatau tul tak eja)..tp yg tu leh amik sblm bb 6bln je..erm..dl pun plan nk amik implan tp smpai skrg hny tggl plan..huhu..

lyana said...

erk? tade side effect ke babe kau mkn pil? be careful ok.. aku bab2 ni tareti nak bg pandangan, tp whatever you do, me as your friend always be supportive on whatever u want to do as long it is at the right path.good luck then babe ;)

sweetlavender86 said...

kak ann:tuh la.nak kasi adam besar sket,biar die dah pndai syg adik.

ayu:zura pun mule2 dgr implan tuh cam takuttt jekkk.bab tanam2 dlm bdn nie.haha..same la zura pun pil asyik terlupe.time mkn tuh 2-3 kali gak la terlupe nk mkn.tapi inject badan cepat naik..wuwuwuwu

ainul:that's right!aha.yup.mmg berat i naik mendadak +_+.menciiii.selera pun makin bertambh.ni tgh pikir nk plan mcm mane plaks.

kak kayzie:zura skang bile dah inject period pulak langsung xdtg.adoii.kak kayzie planning cmne skang?hehehehe

yana:beb.xpe.sbb aku mintak atas nasihat doc.hehe