Sunday, December 26, 2010

Lari pecut 100 meter..Good Bye 2010!

ALHAMDULILLAH!finally my last target tuk 2010 berjaya jugak dicapai!puas i lari pecut 100 meter tauuu nk kejar b4 2011..akhirnye kesusahan,kepayahan dan xpenah putus asa allah makbul kn juga.actually i got a new job!woot wottt..aku rase dlm tahun nie je dah 10 kali atau lebih( aku xigt sbb banyak sgt) aku pegi interview =(.sedey kan.memang susah perjalanan hidup aku nk mencari keje baru.maybe sblum nie lepas grad aku senang dpt keje,then bile 2nd ni allah nk aku rase mcm mane susah nye org lain mencari kerja..dlm mse aku mencri tuh ade jugak yg sangkut tapi aku reject sbb kene keje smpai sbtu.huhu.aku xnak.sbb aku nk weeknd mase ngn family jek.tapi dekat jek ngn rumah,salah sebuah ipts as a academc caunselor..tpi tgk environment opis die cm xbest jek.tambh2 lagi ngn pengetua die yg aku menyampah tuh.lagi aku tak nak.dah la bgi ceramah free kt aku then siap mrh aku lagi bgitau yg aku silap pilih kos.nape aku xplan nk amek kos apekeje ape..ehh ko sape nk ckp cmtuh kan.sukati aku lah nk amek kos ape pun.rase cm nk back hand jek pempuan tuh*teeeet*okeh tetibe terigt plaks balik.ops sory.dah lepas.okeh..haha.berbalik pada cite,akhirnye hari nie aku accept jek offer tuh..tapi yg xbest gaji die xseperti g aku nak.tapi husband kate terima jek.klu dpt offer yg lagi bagus bru reject cmpany tuh.tpi cm xsempat jek.sbb aku nk msuk january nie means next week.tapi takut pun ade,sbb kt cmpany bru nie totall new for me,aku kene blaja PROGRAMMING!yup i loikeeee sgt(memang xlah).programming lah sbjek palinggg aku bnci dan xsuke mase kt uniten dulu,susah nk paham dan agak bebal.hahaha.tapi aku slalu dpt ape yg aku xsuke.slalu mcm tuh.xpe lah dah rezeki aku kot mcm tuh tuhan nk bagi.skang kene blaja blik programming.damn!xtauuuu.help.!help!ape lah nasib aku nnti kt sane,as long as i am willing to learn and not give up,keep on trying.YES aku mesti boleh!ayat nk motivate kan.hahaha.pape pun demi ADAM,mummy xkan penah putus asa dan selagi SUAMI tercinta sentiase berada sisi dan bagi sokongan,semangat aku untuk mencari kehidupan yg lebih baik xkan pernah padam.yes i am only 24 years old but i am matured n i am always thinking about my family and our future.sepanjang tahun nie mcm2 yg aku lalui,suke,duke.sumenye mengajar tentang kehidupan dan tanggungjwab.harap2 2011 lebih baik dri tahun nie.GOOD BYE 2010~




Kenakalan si dia


tu tangga rumah aku,bukan saje2 nk tunjuk kn tangga yg serba kekosongan itu,haha tapi nk cite.baru ni mase aku tgh masak kt dapur tibe2 aku dgr suare comel2 jek ala2 tarzan tgh menjerit mintak tulun,rupe2 si budak kecik tuh dah memanjat tangga setengah jln ye.klu korang nmpak air freshner kt tangga tuh,haa smpai tu la die berjaya panjat.punye lah tinggi.bile dah pandai panjat tinggi cmtu tau pulak die takut.menjerit2 mintak tlg.aku pun pelik bile mase la die pndai pnjat tangga.before dis die mmg xberjaya.nk angkat kaki die naik pun xsmpai.tetibe success plak kan.adoii memang dah kene beli gate lah pasni.huhu..xbleh dah nk tinggalkn die kejap kt bwh.silap2 die ketuk pintu bilik kan "supriseee mummy!".risau betul lah klu terjatuh.lasaknye die skang.senyap2 jek die buat nakal.klu die nk buat sumthing tuh pndai tgk org dulu,kunun2 org tak nmpak la die tgh buat ape.nk kaver line la kunun.ceh mummy tau okeh! ;D

supriseeeee!!

ni lain plak kes,buat terjunan dari atas katil ke lantai.bukan terjun ke kolam.ntah macam mane di th duk guling2 main ngn bantal tetibe terover budget die terjatuh dri katil.aku mmg xsempat lah nk buat pape.huhu.kesian gile time nie tgk die.sakit tu.hidung die melecet.seminggu gak la nk sembuh.kesian tetap kesian tapi kelakar pun ade gak tgk rupe die.haha.KIUT!

Sunday, December 5, 2010

adam 9 month!♥


Hepy 9 month to my little prince ADAM DANISH!
mummy n daddy luv u sooooo much dear!be a good boy keh
and dun be soooo noty!

Friday, October 29, 2010

Family Planning

kali nak membincang kan hal keluarga.tibe2 je kan.haha...okeh.betul ke kalu buat family planning berdosa?ade org kate berdosa ade yg kate xpe kalu kite ade alasan kukuh.erm..actually aku pun buat family planning.sblm ni try mkan pil.then bleeding.asyik duk period jek.stop 2-3 hari then period 2 mggu.2 bulan jugak aku try mkn pil.tuh pun atas nasihat doktor..tapi yg bahaya nye klu mkn pil ni bile terlupe.alamat nyee tiade maaf bagimu.haha.bersedia lah utk preggy lagi.amek pil mmg kene commit la hari2.lagi satu mase mkn pil,susu badan aku terusss kurang.mmg bile pam dua2 belah dpt 2 oz je.mane cukup!skang aku try amek suntikan hormon.yg pelik dah langsung xperiod.aghh..risau plak..jumpe doktor then die kate it's depends pada individu kesan die.tapi takde pape prob.yg masalahnyee badan i naikkk!!!mencikk.paling best kt perutt.haha.nak xnak kene lah control mkn.tapi i suke makannn.demm..hurm..nk pasang implan plak mcm xnak.mane tau tetibe nk 2nd baby dlm mase terdekat,susah plak.implan ni doc akan masuk kn ade satu bende yg mcm btng mancis akan di tanam kat dlm lengan kite.eiuuww mmmg aku takut la kan.tapi bleh tahan smpai 3 tahun.yg suntikan hormon aku amek nie 3 bulan skali gi klinik cucuk.ade jugak yg kate bleh plan secara natural tapi takut xmenjadi..merancang kehamilan ni bukan sbb xnak anak.ade bnyak faktor nape aku blum nak ade 2nd baby.salah satu sbb nye kewangan.yup!anak memang membawa rezeki,alhamdulillah.lepas adam lahir husbnd teruss dpt naik gaji.i pun same.tapi buat mase nie kami mampu untuk 1 seorg anak.kesian nti klu setahun sorg anak xckup keperluan.now everythings need money.mybe 2-3 thn akan dtg bru aku nk preggy.bagi adam besa sket.=).doktr pun memberi nasihat begitu.biar baby umur 2 thn.at least die dah besar.die dah pndai jage diri,dah fhm dah senang nk ajar.tap klu allah nk bgi jugak rezeki cepat aku terima je.mungkin ade lah rezeki lebih tuhan nak bagi kemudian.hehe...ade bnayk sebenar nye nk merancang.it's depends on u.pilih lah mane yg rasenye sesuai.tapi tetibe rase cam anak gegirl plak.sbb gerammm tgk baju2 yg kiut2 pink2 kaler,..canneeee????=p

Sunday, October 17, 2010

penang i loiiike!

sedang mengonline kan diri di cititel penang!penang sgt best ok.sebab bnyak makanan yg sedap2.haha.kuat makan sungguh.tapi pegi 2 hari jek.xsempat nk singgah sume tmpat mkn yg kwn2 suggest.uhu.smlm dlm kul 9 gi batu feringgi jalan2.ade nite market.best!tapi rase nye klu gi jmaat mlm atau sbtu mlm lagi happening..then pegi pulak padang kota.teringinn gile nk mkn pasembor.FRUSTTT gileee kedai2 dah tutup.time tuh dah kul 11 lebih.emm maybe sbb ahad kot.klu sbtu mlm mybe diorg bukak lame.hari nie xtau lah sempat ke tak.sbb nk balik kl dah.ni pun gi sbb ikut en.hubby out station.mengade kan,sibuk je nk ikut.heheee.,.ni en.hubby xabes lagi wat site survey.so i just duk lepak hotel dulu ngan si kecik.pagi tadi dah pekena nasi kandar line clear.femes gak lah kt penang ni,mmg sedapppppp gile,bole bikin gaduh la klu sape kacau time tuh.dah la beli sebungkus jek.mmg rebut2 la mkn ngn laki i.erm.mmg xcukup pegi penang setakat 2 hari.at least 3 hari.so target lepas ni nak gi penang lagi skali.actually malaysia ni bnyak tempat2 yg best2,yg cantik dan mknan yg sedap2 klu kite nk gi holiday.mmg xabes la nk round satu malaysia.jomm la cuti2 malaysia!

Wednesday, September 29, 2010

ok "SELAMAT HARI RAYA"

oohh dah bersarang blog aku nie.huhu.lame betul tak update gara2 bizi dari start ramadhan.oke nk wish "Selamat Hari Raya".ok sy tau dah basi..bnyak cite nk story tapi cm muat jek nk cite sume bende.tahun nie beraya rumah mertua dulu.sgt sedey ok,sbb 1st time raya pertama jauh dri my famly.hehe..menangis jugak lah.haha.kelakar betul..




okeh nk ucap kan takziah buat kak zima..kesian die baby die meninggal dlm perut dah 4 hari baby die x gerak.huhu..die skang dah preggy 7bulan,tapi dah takdir.kesian sgt2..tabahkan hati ye kak zima.sume yang berlaku ade hikmah disebaliknye.Allah nk menguji hambanye...

si dam dam pulak dah 3 hari demam.hubby check mulut die kot2 demam nk tumbuh gigi ke,yup!mmg dah kuar sebatang gigi die.wehh cepatne kuar baru 6 bulan,dah la boleh merangkak n skang dah berdiri panjat2 meja kerusi..skang die dah rajin mengemas rumah.mummy suke! =_='..die paling suke time makan.xboleh lmbt sikit mmg die menjerit2 suruh suap cepat.adoii adam2..cian die sejak demam nie tgk cm dah susut sket badan.smlm die xbleh tido badan panas sgt,asyik menangis menjerit2,mcm nk bgi tau yg die tgh sakit sgt.huhu.risau giler.takut kene demam panas.huhu..adam cepat2 sehat ok,hati mumy xsenang tgk adam xsehat.kesian!

budak noty!


seleranyeee diee

Saturday, August 21, 2010

salam ramadhan

rasenye mcm lame je aku xupdate blog.huhu..maklum lah sejak dah jadi isteri dan ibu nie mmg bizi.dah la kt opis mmg xleh nk berintenet.balik rumah pulak nk online tiap2 hari mmg xdpt lah.oh aku lupe nk ucap kan selamat berpuase buat sume muslim!hari nie dah hari ke 11 kita berpuase bru aku nk wish.hehehe..puase kali nie mmg mencabar betul.sbb thun nie dah ade anak.agak penat jugak lah puase tahun nie.tapi demi org yg aku syg,xpe aku lrt kan jugak.bulan pose nie opis aku start kul8 pagi then balik kul4.30.rutin bulan pose nie tido mcm biase dlm kul 11 atau 12 mlm,pastu bgun sahur kul4.45 atau pun kalu terlajak klu 5 pagi bru bangun.mknan tuk sahur dah siap2 msk sebelum tido,mase sahur tinggal nk panas kan jek.klu time sahur bru nk msk mmg bersahur milo je lah.buat nye si dam dam bangunnn nak bersahur jugakk.huhu.mmg lah xsempt nk msk.lepas bersahur biase je aku tido kejap tapi kdg2 xleh nk tido.kul6.45 dah siap2 mndi nk gi kje.kt opiss mmg lah hari2 mengantukk.haha.ptg balik keje kul4.30 smpai umah dlm kul5lbh.ptg berbuka mmg xmsk.gi bzr jek.klu nk msk takut berbuke kul 8 jek.haha.sbb adam skang die dah pndai asyik nk mummy die layan die jek.klu duk ngn daddy die msti xnak.cian daddy die.puas pujuk pun tetap nk mummy die.adoi.kdg2 bgun nk gi buang smpah je pun die menangis xbgi.huhu.nk jugak mummy die ade kt sblah.time2 berbuke pun slalu nye die berbuke same.hahaha..mcm tuh la rutin hidup skang nie.mase nk tido betul2 mlm hingga ke sahur..dah jdi isteri dan ibu terpakse lah korban kn mase tido.mcm tuh lah mak aku rase dulu.skang aku pulak yg rase..hehe..

Friday, August 6, 2010

5 BULAN

hari nie 6 ogos 2010 genap lah umur adam danish 5 bulan!wah cepatnye die membesar!rase mcm bru je smlm lahir kn die ;).adam dah semakin lasak +_+ dan nakal.suke guling2 ,suke reverse ke belakang,patutnye mengensot ke depan.skang adam sgt alert bile kite pangil name die.terus die pusing crik org panggil die.pagi2 kejut kan die nk gi sekolah(sekolah keeee budak 5 bulan??hahaha)sebut jee "adammmm bangunnn!!mummy dah lambt nk gi keje nie."terusss die bangun meniarap.terkejut sbnrnye dgr suare mak die yg mcm speaker nie.hehehehe...adam klu duk ngn mumy nakall sgt.klu ngn daddy die senyap jee.takut ngn daddy lah tuh.ade skali tuh gi amek die dri nursery,letak lah dlm baby car seat tapi xpsg seat belt,tgh2 drive tu bleh die meniarap dlm tuh smbil duk keluar kan kaki die nk turun dri car seat tuh.nasib baik lah umah dekat je.nakal betul si adam nie.pastu nk tersengih2 senyum tgk mummy die marah.teruss aku xjadi mrh tgk die senyum..ee geram rase cm nk picit2 jek!!

Tuesday, July 20, 2010

Gara-gara SI DIA

Kepalaku pening..berpusing-pusing @_@..gara-gara anak teruna ku yg semalaman tidak mahu tido.dengan gembira nyae die bangun tido pukul 1.30a.m dan berjaga smpai ke pagi.si anak teruna tidak merengek tapi meniarap smbil menghentak2 kan kaki nye dgn muke gembira. dan dia tidak memberi peluang kepada mak ayah nye tido dgn tenang.die mahu bermain dan di layan seperti putera raja.puas di dodoi dan suap dgn susu yg sedap tapi itu bukan ubatnya.si putera sangat gembira sambil menyanyi2 dengan riang gembira.terima kasih putera kecil ku,mummy hari nie xpergi keje sbb melayan kamu semalaman.sila jgn buat lagi mcm tu malam nie yee!nanti mummy geget2 kaki kamu yg tembam tuh

Sunday, July 18, 2010

tiada tajuk

wehh lame nye aku xupdate blog.huhu..semakin hari semakin bizi,mmg xsempat2 nk update blog.mcm2 nk cite tapi xde mase lah mengarang ayat ;p.sejak menjadi ibu nie balik keje terus xsbr2 nk mengadap anak.blik keje harus lah kene melayan anak,.kesian suami ku.hehe.terpakse curi2 mase bermanje2 berdua.miawww.oh hari nie aku cuti sbb adam mlm tdi die asyik duk merengek xnk tdo.huhu.die dah smggu xsihat batuk n selseme.then hari ni die demam.tuh agaknye die xnk tdo smlm.aku mmg xlrt lah nk gi keje klu 1 mlm xtdo.huhu..terpakse lah mc ;p.erm..agaknye adam nk besar kot sbb tuh demam.hehe..oh anak mummy mmg smakin membesar.haha.last 2 weeks timbang die dah 7 kg!membesar dgn cergas =p.klu gi mane2 org asyik ckp seketul tgk adam.hahaha..baju2 bnyak yg dah xmuat.mmg betul lah org ckp anak laki mmg cepat membesar.nasib baik dulu xbeli bju for new born bnyak2!skang nie kene beli bju tuk 6-12 month.huhu..syg je tau,ade bju2 yg org bagi sempat pakai sekali dua je..!okeh nie nk cite pasal 3 weeks ago,.suami ku kene pergi outstation kat JB.pergi 3 hari,oh sy sgt suke JB,xtau nape.tapi best!sgt excited nk ikut.mmg klu hubby gi outstation die mmg akan bwk kami bersame.die xkan tinggal kan,sbb die tau aku penakut ;p.hahahaha.then kebetulan ahad tuh pulak adik lelaki aku register masuk UTM.so smbil menyelam minum ayaq..hehe.si adam mmg suke klu gi hotel,air cond hotel kan sejuk je.klu kt umah nie mmg xdibenar kan pasang air cond kuat2.smpai hotel je letak die atas katil,mmg muke die suke sgt,tersengih2.hepy.adoiiii hai anakku..anakku..

si comel mummy


my happy family

suke betul die berendam dlm bath tab


my heroes!muahh


taraaa!!mumy n adam


daddy wat muke gedixs ;p


adam bersame nekwan yg vouge!


dua org minah budget model.muahaha ;p


Monday, June 28, 2010

MALAS

oh sy sungguh penat minggu ini.nak update blog pun XDE MOOD.sekian.+_+

Wednesday, June 9, 2010

Cameron yang best =)

ello!last sunday kami celebrated our 1st anniversary gi Cameron Highlands.saje pilih tmpat yg sejuk2 sbb si damdam sukee tempat yg sejuk.untuk mengelak kan si damdam mengamuk dan merengek so Cameron jdi tempat pilihan.oh sy dah lame xpegi sane.last pergi mase standard 6..12 years ago.mase tuh cameron masihhh sejukk.skang nie pegi dah xsejuk sgt.tapi masihh best!mknan kt sane sume sedap2!teringat nasi kukus ayam berempah,apam yg crunchy2 tuh sapu kaya + kelapa parut,jagung mutiara bakar,cendawan butang goreng tepung.demmmm meleleh air liurrrrr..slurppppp.aghhh..!yg paling best pegi strawberry farm.bole petik sendri..best2!plus dan aiskrimm strawberry.ya allah sedap nyee..haha!ok bertambah2 lah lemak dibadan ku ini.bile la nk diet cenggini.ok mesti korang dah terliur.mls nk cite pnjg2.tengok sajaaa gambar2 iniii!tettttttttttttttttttttt


















Monday, June 7, 2010

1st anniversary♥




Dear suami yg terchenta,




selamat ulang tahun perkahwinan yg pertama(6 June 2010)..mummy igt lagi hari kita diijabkabul kan.saat tu mummy xkan lupe kan.Gembira dan sayunye hati bile kte disatu kan.Percintaan selame 4 tahun di akhiri dgn perkahwinan.betapa gembire nye mummy bile mummy sah mnjdi isteri daddy.bermula lah kehidupan kita yg bru..dan kini hubungan kita diseri kn dgn kehadiran Adam Danish..insan yg di tunggu2 selama 9 bulan.buat suamiku yg tercinta,terima kasih kerna slalu membahagia kn mummy.sentiase ade disaat suka dan duka.terima kasih sedia kan kami tempat tinggal yg selesa,mkn pakai yg cukup,kasih syg dan cinta.mummy gembira..wlaupun kita xsekaya org lain,tapi hidup kita bahagia,cukup semuanya.seperti yg daddy slalu pesan,bersederhana lah lebih baik..mummy sentiasa berdoa smoga rumah tangga kita kekal bahagia hingga ke akhir hayat..dan kita berdua dpt menempuh semua cabaran dan dugaan yg melanda bersama2 dgn tabah dan sabar.Buat suami tercinta "terima kasih sygku,i luv u soo much!cinta dan kasih syg mummy hanya untuk kamu."muah..



oh lupee untuk anak mummy yg ensem selamat ulang bulan yg ke 3!erk betul ke ulang bulan.mcm pelik je.haha..6 june 2010 genap lah usia adam 3 bulan.yup.adam lahir cukup2 9 bulan kami kahwin!


Monday, May 31, 2010

HEPY BIRTHDAY MUMMY!

*entry ni sepatutnye post mlm mase birthday sy tpi disebabkn damdam time tuh dah mengamuk kelaparan jdi xsempt nk post!hurmm..so ni story mase 31 may yg lepas.ehee




hepy birthday to mummy!hari ni 31 may 2010 sy dah umur 24thn!aghhh xpecaye okeh.
mau sweet 18 lagi.haha.gatal betul.tahun nie hari lahir yg sgt bermakna,sbb sy dah dpt hadiahh yg sgt bernilai ADAM DANISH!happy sgt2.Allah berikan sy hadiah suami yg penyayang dan seorg anak yg comel.alhamdulillah.itu dah cukup buat sy =)..tapi sy dpt adiah lain jugak dri hubby.weeee..actually hubby hadiah kn handphone..jeng..jeng..jeng..wlaupun bukan Iphne ;p tapi sy cukup gembira!heheee..smlm dekat pukul 12 mlm mase sy tgh lipat baju,tibe2 ade org dtg dan kiss pipi sy oh terkejut sy.hehe.then tibe2 dpt satu suap aiskrim dan ucapan hepy besday.wah sungguh romantik.haha..erm..hari ni pegi keje hubby hantr and jemput.mase balik tdi masuk2 kete je tgk ade kad and cupcakes!yeayee!!yummy.yummy.sedap.thanxx syg.hubby kate cupcakes tu xcantek sbb last minute beli.hurm.it's ok syg janji ikhlas n igt kat mummy.nnti msuk perut jugak itu cupcakes =p.hehe..then dinner tdi en hubby bwk kami pegi Empire kat subang jaya.oh itu shopping complex bru bukak kat blkng subang parade.best!en hubby mau blnjee mkn di TARBUSH!sedap.sedap.mmg kenyang.nasib baik adam baikkkk sgt mlm nie.die xmerengek langsung.mummy luv u.adam mmg good boy!sbb mummy dah pesan boy xleh nangis2.gugirl je yg suke nangis2.heheee.die kasi chance kt mummy die celeb besday.untuk suami ku thanx syg celeb besday mummy.teringat 1st besday mummy kite sambut bersame tarikh besday mummy lah kite declare as couple =) 31 may 2005.means ni dah thun ke-5.syukur alhamdulillah impian kite nak jadi suami isteri dimakbul kan tuhan.!i miss ur song syg " my hunny bunny"..heeeee

birthday card n cupcakes from hubby!thanx syg =)

boyprennn sy yg comel!



posing bersame boypren yg asyik tido



boypren i yg botak ;p



I U




SUKEEE!

Tuesday, May 25, 2010

cepat la sembuh!

erm..dah seminggu adam batuk n selseme.2-3 hari nie bnyak kali adam bgun mlm sbb batuk.kesian mummy tgk..dah mkn ubat batuk pun masih lgi xelok.ni skang mummy pulak yg berjangkit dri adam,batuk n sakit tekak.wlaupun adam xsehat tapi mummy tgk adam sgt seleraaa minum susu!haha..adam bru nk masuk 3 bulan tapi die minum susu 3oz x 8 botol satu hari!huhu.tuh pun cikgu die ckp klu bgi 4oz pun die bleh abes kan.aduhai anak mummy.mmg xckup lah susu bdn mummy.hari2 kt opis mummy gi pam pagi dlm kul11 then ptg dlm pukul3.30.dpt lah skali pam dlm 5oz.so 2 kali pam dlm 10oz.boleh lah mumy bekal kan 3 botol tuk adam.tapi mummy xmmpu nk bgi bnyak susu bdn.terpakse la mummy cmpur ngn susu formula.klu x nnti kuruss anak mumy xckup mkn.hahaha..adam bile mummy blik keje je teruss menangis bile nmpak mummy.ok itu signal die nak "pek"(breast feed).then smpai lahhhh die tertido.zZzZzZzZzz

Thursday, May 13, 2010

isteri.ibu.pekerja

itu lah tugas sy,seperti title entry ni.seorg isteri,ibu dan seorang pekerja.masuk hari nie dah 4 hari sy mula bekerja.balik rumah jalan kn tugas sbgai isteri dan ibu.penatnye tuhan yg tahu.mungkin ini yg mak sy rase kan dahulu!terima kasih mak.sy cuba igt kan diri sy,yg saya mampu untuk laku kan sume nie..kdg2 rase mcm nk pengsan pun ade.smlm sy kt ofis xlrt sg rase.kepala sgt pening dan rase mcm duniaku berputar 360 darjah.mybe sbb xcukup rehat kot.+_+..rase mcm nk menangis.tapi sy xmampu.sy kuat kn jugak diri ni demi keluarga tercinta.sampai rase mcm nk berhenti je keje.pagi2 sy dan hubby dah kuar pergi keje,adam kami hntr nursery,..ptg2 bru lah smpai umah,then amek adam.kesian adam,kecik2 dah kene dduk nursery.nasib baik die pndai bawk diri.teacher adam bg tau adam baik,x nanges n xmeragam.mummy risau sgt klu adam susah nk sesuai kan diri.mase kami dgn adam hanya sekejap jek.tuh pun adam skang suke sgt pulak tdo.kami nk main2 ngn die pun xdpt.huhu..sedey rase bile pikir balik,mase dgn anak sgt kejap.pagi2 dah kene gi keje.tapi nk buat mcm mane,terpakse juga..mase hari pertama hntr adam pergi nursery,rase nk menangis nk tinggal kan die.wuwu..sedey rase.erm..selalu setiap pagi mase nk hntr adam,sy slalu ckp dgn adam "adam jgn nakal2 ye. jgn nangis2..mummy ngn daddy kuar gi keje crik duit untuk adam,nnti ptg mummy ngn daddy balik keje,mummy amek adam ye"..adam slalu wat muke mcm phm je ape yg mummy die slalu pesan.nasib baik,adam xbnyak buat hal.erm..mummy slalu doa supaya mummy dpt jadi ibu yg terbaik buat adam dan isteri yg terbaik buat daddy.smoga doa ku di makbul kan.amin

Thursday, May 6, 2010

adam 2 bulan hari ni!




SELAMAT HARI ULANG BULAN YG KE-2

ANAKKU ADAM DANISH!


sudah 2 bulan usia kamu.semoga cepat2 besar dan jadi anak yg baik.mummy xsabar2 nak tgk kamu cepat berjalan dan boleh bercakap ;).mummy dan daddy syg kamu.
muah

Monday, April 19, 2010

merdeka!merdeka!to mummy

Tamat lah sudah sesi saya berpantang!hepy 4 days mummy!!haha..hari nie dah hari ke 46 usia adam.smlm adam kene inject hep b tuk dos ke-2 kat KPJ Shah Alam.mule2 kt hospital tuh adam hepy2 je,main2 sendri.die xtau lagi yg die nk kene cucuk.ehehe..lepas kene cucuk tu,die meraung xigat dunia.ape la adam nie.adam kan boy.boy kene kuat.xleh nangis2 mcm gegirl.lepas upah ngn susu terus adam senyap.tapi tu pun sedey2 lagi.haha.kelakar mummy tgk...smlm jugak saya dpt makan burger king!lamee tul xmkn.rase nikmat gila.haha..ptg smlm bwk adam gi sunway pyramid.nk gi beli brg sket n igt nk shopping la tapi tibe2 adam merengek.xnak tdo.rase bdn die mcm panas,mybe sbb kene cucuk pagi tu kot.nasib baik dah siap2 bwk ubat demam adam.bgi die ubat terus die cm lalok2 je.dodoi2 sket then terus tdo.kesian tgk adam.muke merah gile sbb demam.huhu..xpenah lagi die demam.nasib baik cepat reda demam die.slalunye klu bwk kuar tmpat sejuk ber aircond die suke.die tdo je.smlm je die xde mood.adam skarang makin bambam.ahaha.berat die smlm timbang dah 4.5kg.wahhh cepatnye anak mumy nie membesar kan.bju2pun bnyak yg dah muat2 je.huhu..skang nie adam dah pkai bju bby umur 3 month++..ade lagi bju2 yg xsempat nk pkai.erm.keh la.hari nie hari pertama saya kene urus kn sendri adam.klu sblum nie ada mak ayah hubby yg tlg.hari nie sy pulak yg kene urus kn sumenye sendri.tapi smntara adam tgh tdo nie bleh la mummy die berintenet.hihi.!



Adam hari ke 44.kt jusco seremban 2

Adam hari ke 45..berat 4.5kg!

Si manje dady!


mummy & boyfrennye yg kuat menyusu









Wednesday, April 14, 2010

hari ke 40

Adam semakin membesar..semakin berat..dah pandai nk mengamuk..die skang tdo pun makin lasak.slalu bile aku terjage tgk adam dah bergerak ke bwh..kepala dah xatas bntal.bantal ke mane die pun dah kemane.mcm mane die bergerak pun aku xtau.adoiii..adam2.mummy n daddy plak kene tdo elok2.nk pusing ke kanan n ke kiri pun kene perlahan2..huhu..takut terkene dia..skang nie kalu mase tido bntal peluk daddy terkene tgn die sket pun die dah merengek suh alihkan..sabar je la anak bujangku sorg nie..skang ni die dah pandai,mlm2 jage pun 2-3 kali.kdg2 sekali je die bgun nk menyusu..ngantok punye pasal..skarang adam dah pandai senyum2 bile org gurau2 ngn die.mcm phm je kan die..tapi klu daddy die ck ngn die,nasihat die jgn nakal2 time daddy xde,suh jage mummy.die senyap jee dgr.klu tgh menyusu tu siap brenti kejap dgr daddy die ckp.maybe adam paham ape yg org ckp..hari nie dah genap 40 hari umur adam n hari aku berpantang.that's mean tinggal 4 hari saje lagi.yahoooo..tapi air sejuk still xleh minum lagi pantng 100 hari.adoii.xpe2 demi kesihatan tahan je lah dulu.lepas nie sebuk nak jage bdn pulak.skang nie xleh diet sgt sbb bby menyusu.tapi sbb bby menyusu lah berat cepat turun.ehehe..walaupu ade part yg dah lari sket,tapi xpe lah..bleh diusahakan.muahaha.klu bleh la..hrap2 lah ek.

Monday, April 5, 2010

i miss u daddy!

hari nie sy berjauhan dari en.hubby..skang sy menghabis kan sisa2 berpntg kat seremban.(ceh cm sisa2 hidup plak)..aku balik ke srmban hari sbtu lepas..pagi tdi en.hubby terus pegi ke tmpat kerja dri srmban.nasib baik opis die kt shah alam je.so xde lah jauh sgt.(aku je yg kate xjauh)aha.bru separuh hari berjauhan dri die,aku dah rase rindu.adoii cmne niee..sejak jadi suami isteri xpenah lagi berjauhan.nie bru 1st time..hehe.klu korang nk kate aku ni mengade ke manje ke..sukati lah.ado den kesah.aha.mmg org lain dah biase,tapi aku xpenah lagi.skang nie pun asyik terbayang2 je muke die..nasib baik adam ade.pengubat rindu dihati..tapi kdg2 best jugak bile berjauhan..bleh la rase rindu and excited sgt nk jmpe.sejak kawem lame dah xmaen2 sms,morning la gud nite la..hehe..sbb dah hari2 depan mate.ckp terus je la.
erm..aku siap suh laki aku blik semban 3hari skali.tapi mcm kesian lah pulak,susah kan die.mesti die penat.xpe lah,mummy xnak pakse daddy.kesian kt daddy.mesti penat nk berulang dri srmban-shah alam hari2..ptg tdi en.hubby call.tapi yg 1st die tanye pasal adam.ceh..dah xtnaye psl bini die.xpe lah.dah ade anak kene lah tanye anak dulu..+_+..mlm nie sy tido berdua je dgn adam.nasib baik ada adam pengganti en.hubby..untuk en.hubby sy nk bgi tau:




MUMMY RINDU DADDY!!

Thursday, April 1, 2010

si botak saya.

majlis cukur jambul adam..hari ke-7..just gunting sket2 je buat syarat..xbotak kan lagi..majlis ni disekali kan dgn majlis doa selamat.sejak duduk rumah nie blum pernah lagi buat majlis doa selamat.just baca yasin je sendiri.kali nie dpt lah jemput jiran2 dan org2 surau.kat setia alam nie kaum melayu xramai.golongan majoriti kt sini kaum cina.dpt lah beramah mesra dgn jiran2 kami.=)
gambar adam sebelum dibotakkan.amboi die tido..mcm2 gaya.

nie hari rambut adam di cukur oleh cikmah..cikmah nie tukang urut yg diimport dari klate.mmg best die urut n bertungku.pagi petang die tungku kan aku..sape2 yg nak amek die nnti tuk mengurut n bertungku lepas bersalin bleh lah contact I key =p..mase nk cukur kan adam nie punye lah susah.kene tunggu time die tido.dah la tido kejap2 je.pastu siap yik yik(membuang ayak besaq) lagi.dekat 2 jam nk bagi abes cukur rambut die.akhirnye mcm gmbr kt atas lah hasilnyee...!adam dah botak mummy..adam rase mcm upin ipin jek..;p

Wednesday, March 24, 2010

sy telah di tag oleh puan ayu

ye kawan2 sy telah di tag oleh ayureq



1) Siapakah diri anda di rumah?

isteri nasri.mummy adam.. =p

2) Siapakah diri anda disamping rakan?
kwn2 kate saye garang.ehee..

3) 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai
-holiday kat oversea

-honeymoon..before dis hanya pre-honeymoon.bleh plak cmtu ;p..

-sy mahu gaji >3k ..mate duitan sungguh

-rase nye tu je kot.yang lain alhamdulillah dah tercapai.im hepy with my life

4) Siapakah nama pasangan anda?
en.ahmad nasri aka nas aka ayie

5) Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda
romantik.manja.garang =p.gedik.penyayang

6) Bila tarikh anda couple?
on my birthday 31 may 2005

7) Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
pernah excident kat flyover sg besi tahun 2007

8) Lagu tema cinta anda?
Kosong by dewa

9) Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?
sy terima dia seadanya

10) Tag 10 rakan anda yang lain

sape2 lah yg nk buat.huahuahua

Sunday, March 21, 2010

video by daddy

thanx to my hubby buat kan video yg touching nie tuk mummy n adam..i luv u!video nie start dari aku masuk wad smpai lah dah settle everything.

enjoy this video u olls!

Wednesday, March 17, 2010

Saat yang paling indah

4 Mac 2010...

sepatutnya hari nie due date tuk aku deliver..doc siti bgi latest due date tarikh nie.tapi aku still xrase pape sakit lagi.cume 2 hari before nie ade kuar lendir yg bnyak dari biase..tapi disebab kan xsakit buat xtau je lah.just minum air selusuh je.mak kate mybe tanda2 n bersalin kot.patutnye hari nie jmpe doc siti,tapi xsempat nak pegi sbb ptg die xde,rupenya die bertugas pagi klu hari khamis.so decide gi esok je lah.hehe


5 Mac 2010...

Pagi tu aku & hubby ke SMC..seperti biase untuk check up..erm aku still cam xde tanda2 sakit nak bersalin..aish baby ni syok pulak die duk dlm perut.xnk kuar lagi.. pagi jumaat tu smpai kat SMC dlm kul9 lebih..xsempat nak breakfast..terus tunggu turn nk jmpe doc.so mcm biase je lah.doc check bloodpreasure(BP) aku,die kate tinggi.nie dah 2 kali die check tinggi.last week pegi check pun tinggi jugak.then doc kate aku dah over due satu hari.lepas tu doc suruh aku baring,bermule la sesi seluk menyeluk..hehe..org ckp sakit bile doc wat cmtu,tapi doc siti mmg professional.die buat cepat,xsempat pun nk rase sakit die dah siap check.die kate pintu rahim dah terbukak 1 cm & pangkal rahim pun dah lembut.aku agak terkejut sbb xde pun rase sakit pape.then doc decide aku kne masuk wad hari tu jugak n kene induce.aku n hubby terkejut.biar betul..aku pun tanye doc xboleh ke tunggu saya rase sakit.doc xbgi die kate takut nnti ade prob lain pulak..hubby dgn muke masih xpecaye terus je sign borang tuk warded..

Wad..

Aku n hubby macam biase siap hubby gi beli mknn kt cafe.n kami pun mkn2 sambil tgk tv.kemudian dlm jam 11 pagi nurse dtg check BP n buat CTG..nurse check heartbeat baby..dengar bunyi heartbeat bby kuat.alhamdulillah sihat.then doc dtg check,doc tgk yg contraction aku kuat 4 minit skali.die pelik tanye aku xrase sakit ke,aku kate xpulak..pastu doc kate xbleh induce lagi sbb contraction kuat n BP pun tinggi.so doc kate ptg nnti die dtg blik n induce aku..tghari tuh aku suruh la hubby balik gi smbhyg jumaat n amek ape yg patut kt rumah..die berat hati nk tinggal kan aku sensorg,tapi aku suruh jugak sementara aku xrase lagi sakit.
kemudian petang tu dalam pukul 6.00ptg nurse dtg check contraction mcm biase tiada perubahan..nurse dtg dan induce aku untuk mempercepat kan pintu rahim terbuke..aku asyik rasa lapar je hari tuh.mmg aku selera je makan.doc siap cakap "azura awk berselera kan makan,tak rase sakit ke"..haha..mmg xrase pape pun.kul7 ptg mak,ayah n adik pun sampai.mak siap bawak bekal makanan tuk aku.kami pun duduk makan2 n tgk tv dlm bilik tu.family aku tunggu skali sampai la pukul11 lebih.disebab kan aku masih lagi xrase ape2 sakit,aku suruh je mak n ayah balik berehat di rumah makcik.aku n hubby agak maybe sabtu tghari atau ptg aku akan bersalin.

6 Mac 2010, 2 pagi..

aku dah mule rase sakit..xpenah aku rase sakit mcm nie..aku cube buat2 xtau jek.aku teruskan jugak tido..makin lame aku rase aku dah xboleh tahan..tibe2 aku rase mcm cecair keluar..bnyak lendir hingga kan kain aku basah.akupun terus kejut kan hubby..hubby terus panggil nurse..nurse dtg check,rupe2nye pintu rahim dah terbukak 5cm..nurse tanye aku boleh thn ke sakit.aku kata aku dah xthn.then die terus suntik ubat tahan sakit.kemudian die masuk kan ubat supaya aku buang dulu air besar sebelum masuk labour room..

3 pagi..

nurse datang semula dan check aku lagi skali.kali nie pintu rahim dah terbuka 6 cm.nurse terus suruh aku bersedia untuk ke labour room.aku berdebar2 mase dibawa ke labour room.sepanjang hari aku tidak putus2 membaca doa nabi yunus dan selawat.alhamdulillah.berkat doa tu semuanya di permudah kan.sampai di labour room,suamiku tidak putus2 membaca kan selawat dan mengajar aku..saat sakit contraction datang die memegang erat tanganku dan menyuruh aku bersabar dan selawat..hanya dia yg aku perlu saat tu.aku xtau mcm mane kalu die takde mase tu.die lah yg memberi semangat pada aku.die sentiasa tenang kan aku..bile sakit contraction datang die yg menghulur kan oksigen untuk aku..terima kasih sayang..kerna sentiasa ade disisi mummy..kesian die,aku tau die sgt letih dan penat hari tuh.dp tido pun kejap je sblum masuk labour room..mmg die lah semangat aku..
makin lame sakit contraction makin kuat dan makin kerap..nurse menyuruh aku ubah posisi mengiring supaya aku berase kurang sakit..nurse menyuruh aku bersabar dan tunggu sehingga pintu rahim terbuke 10cm..
makin lame aku rasa sakit tu makin kerap dan makin kuat..pintu rahim dah terbuka 9cm.nurse mengatakan kan yg aku akan beranak dlm mase 1 jam..sampai satu tahap aku kate kan pada nurse,rase mcm dah nk keluar.ye!aku dah rase yg babyku nak keluar..aku rase mcm nak meneran je..kemudian doc siti pun dtg,aku mengikut segala yg disuruh..kmudian doc pun pecah kan air ketuban .aku xberani nak tengok..yang aku tau tibe2 aku rase bnyak air yg mengalir keluar..saat itu hanya allah yg tahu..baru aku tahu mcm tu lah rase mak beranak kan aku..hanya ibu yg tau mcm mane rasenya nak melahirkan seorg anak.jihad seorg ibu dan isteri..berkat doa family dan suami,akhirnya dalam mase setengah jam aku berjaya melahirkan seorang putera yang comel pada jam 5.43 pagi ,6 mac 2010.genap 9 bulan aku berkahwin dan adam lahir pada tarikh itu.syukur alhamdulillah.selepas adam keluar doc terus letak kan dia diatas perut ku,aku bersyukur dan tersenyum gembira.hilang sume sakit2 ku tadi..betul lah org ckp lepas saje seorang anak lahir,terus hilang rase sakit.aku mcm tak pecaye..aku terlalu gembira dan sayu sampai aku xboleh keluarkan air mata.terlalu gembira dan bersyukur..aku mcm xpercaya,yang aku dah menjadi seorg ibu..saat itu xkan aku lupekan..allahuakhbar..sungguh besar kuasa mu..aku bersyukur padamu Ya Allah,kau telah permudahkan segalanya..akhirnya lahirkan insan yg kami tunggu selama ini.. Adam Danish..alhamdulillah dia sihat dan cukup sifat..saat suamiku azan kan adam aku rasa sgt sayu dan saat itu sangat indah..smoga adam menjadi anak yg soleh dan menyayangi kami sebagaimana kami menyayangi dirinya..amin..buat suami tercinta terima kasih banyak2,kerana kasih sayang abg dan semangat yg abg beri..dari dulu sampai sekarang abg sentiasa ade disisi mummy..smoga kita dpt mendidik adam dgn sempurna..semoga kehadiran adam dpt mengeratkan lagi hubungan dan kasih syg kita.amin

Tuesday, March 9, 2010

Adam hari ke-4

muke mencebik..die sukee sgt buat muke cmni..ntah mane die blaja.haha


nie time die nanges..bibir kecik,tapi bile die menanges satu shah alam leh dgr.mcm nk tercabut anak tekak die.

tido gaya bebas.die mmg xsuke tido gaya skema2.daddy die kate tido buas mcm mummy die.muahaha.ni bru 4 hari die lahir tido dah cmni,blum lagi umur die 4 bulan.


hepynye adam..nie time die baek elok jek xbukak org bedung die..tapi slalunye die xsuke kene bedung,kejap2 tgk kaki tgn dah terkeluar..
Daddy's boy..adam suke sgt klu tido bwh ketiak daddy die.haha..klu merengek2 tuh daddy die dukung pastu mesti lelap.best kot bau ketiak daddy die.haha

Saturday, March 6, 2010

Welcome "Cinta Hati" Mummy & Daddy

syukur pada tuhan.sy telah selamat melahirkan sorg bayi lelaki pada 6 mac 2010..bersyukur sgt pada allah,dikurniakan bayi yg sihat,cukup sifat nya dan anggotanya.smoga die bakal menjadi anak yg soleh,menyayangi ibu bapanya dan berjaya didunia dan akhirat.




Name:Adam Danish Bin Ahmad Nasri
DOB:6 Mac 2010
Weight:3.4Kg
Time:5.43 a.m



Daddy & Adam.after azan.fresh nie dari ladang.haha..dlm pukul 6.30 pagi


*nanti bile ade mase sy cite eh cmne hari sy deliver!excited nak citee.haha..

Wednesday, March 3, 2010

oh rindunye!

Since pregnant nie bnyak benda yg aku dah xbleh buat,pakai n makan.haha..antaranye:

xleh nk tido meniarap ke,guling2 ke.haha..lame dah xguling2 kat atas katil.sbb aku jenis tido lasak.=p


lame dah xpakai high heels.aku tgk high heels aku sume dah berhabuk n jadi buruk sbb lame xpkai +_+


aku xsuke benda2 yg berkhasiat.haha.b4 dis suke sgt mkn sayur,sup2,soya tapi sejak preggy tak sukee.mkn pun cm terpakse je.huhu


pegi wat treatment rmbut.rambut aku dah jadi cm hape jek.xelok time preggy wat hair treatment sbb bhn chemical tuh bleh bhye kan bby.


baju2 n jeans2 dah lameee berlipat dlm almari.harap2 lah pas beranak nie masih bleh pakai lagi.=p

bile perut dah besar mmg kene tidur posisi mengiring ke kanan atau kekiri.adeh

hari itu semakin dekat

pagi tadi perut asyik mengeras jek.tgk jam every 10 minutes.erm..doc kate tanda2 nk bersalin perut asyik mengeras every 10 minutes dlm 1 jam.tapi lepas 1 jam tdi tgk dah ok.erm blum lagi kot.pastu tghari tdi tetibe je rase semacam.check2 ade kuar lendir yg bnyak.erk..tapi xde darah.mybe dah start kuar tanda2.petang nie kaki rasee bengkak sgt exspecially kaki belah kiri rase bengkak sgt n mcm kebas.mcm kaki belah kiri nie je yg tanggung beban berat aku.adeh..tepon mak,mak kate tuh dah dekat2 lah tuh.mak suruh minum air selusuh yg die bekal kan last week.sabtu bru nie gi check up kt SMC doc check BP(Blood Pressure)tinggi.2 kali die pum.die mcm xpecaye jek,then die kate suh aku gi rehat dulu kt luar n mkn2 dlm setgh jam masuk balik.2nd time aku masuk blik check turun sket.tpi still tinggi lagi.so doc suh aku check balik hari isnin gi klinik mane2.aku gi check balik hari isnin,BP still tinggi.doc kate klu dah dekat due nie BP tinggi mybe kene operate xleh deliver normal.takutt..tdi mak suh minum air kelapa muda tuk bgi BP turun.harap2 lah turun.esok nk gi check up balik.klu x turun gak xtau lah doc nk watpe.mybe kene thn wad kot.huhu..harap2 lah esok BP turun.hehe..takut nk duk wad awal2..

Monday, March 1, 2010

bile mau kuar ha

due date dah dekat tapiii...cm xde tanda2 lagi..erm..anak mummy nie xnak kuar lagi ke.die nk lepak chill dulu kot dlm perot mummy die nie.. =)

Wednesday, February 24, 2010

avent starter kit for newborn

smlm sempat lagi last shopping brg baby.haha..nasib baik kedai bby tuh dekat jek ngn umah.b4 dis mmg ade beli brg kt situ,harga pun ok bleh nego,brg2 pun best and ade kualiti.yg paling penting bnyak info yg aku dpt dri okey kedai tuh.senang ngn die bleh tnaye mcm2 pasal brg bby sbb die pun mmg ade bby n dah gune brand2 yg die jual.b4 dis beli travel set matress cap bumble bee.mmg suke sgt brand nie sbb kualiti n design pun cantik2.i likeeeeee!haha.pastu smlm gi littlewhiz beli la avent starter kit for newborn.actually ramai yg suggest aku suh gune botol susu brand nie sbb bagus,anti colic.so nnti bby xde lah kembung perut,masuk angin sbb botol nie and puting die dah didesign tuk anti colic.so udara leh kuar masuk lah.sbb bby mane tau lagi nk lepas kn angin dri btol tuh.tapi yg starter kit nie xde BPA Free.maens xde yg anti chemical lah.tapi laki aku kate ok jek ko wlpun xde BPA Free.sbb brand nie bagus.xda hal tuh.yg penting anti colic.makcik aku pun suggest kan brand nie sbb anak die gune.mmg anak die suke.die dah try bnyak botol sume anak die xsuke,tapi yg brand nie ok sbb puting die mmg cm ala2 mom's nye nipple.so sesuai lah tuk bdk2 yg nk blaja brenti breast feed.yg best set nie sbb complete ade 2 botol kecik 4oz,2 btol besar 9oz,brush n puting.erm rase cm dah complete sume brg bby yg penting2.hrap2 xde la yg tertinggal.hikhik =p


Tuesday, February 23, 2010

Congratz Andok & Kak Kayzie

Tahniah buat Andok and Kak Kayzie !officially dah jadi ayah & ibu pada Faris Amsyar.oh Faris dah seminggu lah kan umur die.the cute baby was born on 19 feb 2010.Sangat cute okeh.gerammm..xsbr2 nk jmpe Faris.apekan daya diorg kt Kuantan,xdpt nk dtg melawat.nnti dah abes pantang kak kayzie bwk Faris dtg KL okeh jmpe kwn baru die ;)..smoga Faris menjadi anak yg soleh dan berjaya di dunia dan akhirat.Baca blog kak kayzie entry pasal hari die nk melahirkan Faris buat aku sedey.serius aku mengalirkan air mata.ok touching sket disitu.haha.Alhamdulillah ibu dan anaknya selamat and sihat.Smoga kelahiran Faris menjadi pengikat kasih sayang ibu dan ayah mereka.amin =)


daddy dah xsbr!





daddy so excited!
yeh.hubby dah xsbr nk tunggu baby kuar.hari2 die duk berckp ngn bby
"bile baby nk kuar nie?kuar je lah skang."
igt bleh main kuar2 je ke.huhu +_+
everything dah settle.hopefully sumenye dah complete.
jgn ade yg tertinggal dah le.
hanya menunggu bby kuar je.
harap2 aku tabah menghadapi saat itu.amin

Monday, February 22, 2010

Tanda-tanda bersalin

Entry ni Khas untuk yg 1st time pregnant mcm aku nie,tak tau cmne tanda2 nk bersalin.kdg2 sakit kt bhgian rahim,rase cm baby nk kuar dah,rase berat lah kt bwh perut tapi rupenye contraction tipu jek.selalu konpius.nie tanda2 sakit nk bersalin yg aku bace kt satu laman web nie Portal Alam Hamil. sila lah bace eh =)

Kontraksi Rahim

Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan anda sudah sampai masa untuk bersalin. sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya. Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. sekiranya ia berlaku setiap 5 min secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian.

Kontraksi biasa atau Braxton Hicks contraction agak berbeza, ia kurang menyakitkan dan tidak teratur dan akan hilang dengan sendirinya tidak lama kemudiannya.


Sakit Belakang

Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.


Pecah ketuban
Dalam cerita drama atau filem,wanita selalunya sedar yang mereka bakal melahirkan apabila ketuban mereka pecah. Tapi ia bukan realiti sebenar.

Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah disaat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.

Pecah ketuban berlaku pada segelintir wanita hamil sahaja dan sekiranya anda mengesyaki yang ketuban sudah pecah, jumpalah dengan doktor dengan segera
.


Bloody Show

Disaat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj. Ini adalah pluk mukus yang menghadang sebarang kemasukkan asing kedalam cerviks. Ia juga menghalang sebarang kuman dari merebak kepada bayi. sekarang pluk ini sudah tiada dan bayi sudah boleh bergerak kebawah dengan perlahan-lahan.


Serviks terbuka

Sebaik sahaja kontraksi berlaku, pangkal rahim anda akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis. Walaubagaimanapun, cuma doktor sahaja yang boleh mengetahui perubahan ini semsa pemeriksaan faraj

Sunday, February 21, 2010

menghitung hari

owh sy dah start cuti hari nie.sbb tuh bnyak entry.sbb busan kt rumah.sume keje dah buat.tenet pun dah xtau nk bukak ape.skang nie menunggu hari jek.lagi cuak duk umah tunggu nk beranak.dah la sensorg.adeh.baru nie hari sabtu tetibe je time subuh sakit perut.okeh.pegi membuang then igt nk smbung tido cm biase tapi xbleh sbb sakit lagi perut.mcm angin.kul8 gi lagi toilet pastu siap muntah2.apesal plak nie nk sakit2 perut.nk sapu ubat xbleh.kebetulan hari tuh hari kene gi check up.yup weekly check up.doc kate nie bukan contraction.mybe angin.time kt hospital mak call kate nk dtg umah.yeaaa.mmg aku gembira.sbb rindu kt mak!pas check up sempat lagi gi kenduri kawen opismate kt kelana jaya.tapi nk makan xlalu sgt.telan je la.sbb kesian kt bby.balik rumah je baring2.kesian laki aku.die kene wat keje umah.patutnye kiotrg nk kemas2 umah hari tuh.semntara aku masih larat.tapi dah sakit,hubby suh berehat jek.die lah duk mengemop,sapu umah,kemas dapur.kesian nye aku tgk.tapi xlrt sgt.aku mampu tgk jek =p.hehe.sakit perut smpai ke mlm.memulas2.pastu sakit kat ari2.owh aku nk beranak ke?mlm tuh mak tlg urut kn kaki sbb bengkak sgt kaki aku.mlm tuh mmg aku xleh tdo.sakit perut,sakit badan.sume sakit.laki aku syok jek tido.ceh!setiap sejam aku terjage asyik tgk jam.bile nk pagi nie.dlm kul5 pinggang plak sakit.smpai ke pagi.family aku pagi ahad tuh dah nk balik sban sbb adik aku nk blik jb hari tuh.mak n ayah risau tgk aku.diorg kate klu xthn sgt gi spital.erk.takut.mak kate tanda2 nk bersalin sakit pinggang.ish bby dah nk kuar ke nie.blum smpai mase lagi.duk dulu eh syg.aku pun duk tido n rest.pastu minum soya.alhamdulillah.dah ok.tapi risau jugak.sbb mcm dah tanda2 nk kuar.perut aku pun dah ke bwh.cume tunggu mase je.

Rezeki anak

Alhamdulillah.terima kasih ya allah atas rezeki yg kau beri kan.time2 nk beranak nie kami berdua masing2 dpt rezeki lebih $$.sangat terkejut!syukur.ni sume rezeki bby.

maternity photoshoot















Date: 7 February 2010
Location:Studio at Seksyen 9, shah alam
Photographer: abg bos,abg epul,abg shek
thanx pada abg2 photographer yg amek gmbr2 studio kami nie.hehe.ala bukan sape pun abg2 uniten jek.haha.kwn2 laki aku.actually lame dah nk wat maternity photoshoot,tapi hubby kate tunggu dulu smpai perot dah nmpak betul2 bulat.yeh mmg nmpak sgt bolat ye syg.kiotrg suke sgt gmbr2 yg diorg amek nie.saje suke2. yelah 1st pregnantkan.erm.time nie aku dah penat gilee.yelah peut dah berat.nasib baik xbuat outdoor.klu wat outdoor mau pengsan aku.nie pun balik umah kaki aku bengkak gile.sbb bnyak berdiri n berjalan.huhu.pape pun aku suke sgt pic2 yg diorg amek nie!thanx abg2 aku.pasni amek gmbr bby plak eh =).pada sape2 yg nk gune kan servis abg bos leh la gi kat sini Mohd Nizam aka bos.servis diorg mmg puas hati n senang nk bkerjasama..mmg best n happening!harga pun affordable