Thursday, November 24, 2011

Sembelit Selepas Bersalin



sape yg penah kene sembelit mase dlm pantang dulu??sape yg penah kene mestii tau camneee SAKITnye kan.aku rase lagi sakit dari beranak kot ;p.ok seriusly smpai skang perkara yg paling aku takut lepas beranak ialah SEMBELIT! n nk make love with hubby ;p.okies.tapi ni nk cite pasal SEMBELIT atau bahase omputihnye CONSTIPATION.aku xtau la nape boleh kene.tapi mak aku ckp mmg kebanyakkn pmpuan lepas bersalin akan kene sembelit.kesian tau.bnyak betul pengorbanan n kesakitan seorg ibu kene tanggung.lepas beranak pun thn sakit nk recover balik luka jahitan n dalaman.so husbnd2 sekalian tlg la hargai pengorbanan isteri anda ye.tlg la pape yg patut.yg penting jage la hati isteri especially mse diorg tgh preggy n dlm pantang.

okeis.cite pasal sembelit.mase lepas deliver kn adam dulu,aku nk gi kencing pun takut.kahkahkah.punye la bodo mase tu.mak aku ckp mane ade sakit.aku ckp klu sakit mcm mane.tapi sbb dah xtahn sgt pegi je la kencing.ok mmg xsakit.perasaan jek.the next day aku xmembuang pun air besar.aku rase lepas 3 hari beranak kot bru sakit perut nk membuang.mak siap ckp JANGAN TERAN!!abes tu cmne nk keluar klu x teran.adoiii.alasan mak sbb nnti jahitan terbukak.omg.bapak scary..ok.xteran.dgn penuh kesabaran n linangan air mata sejammm la aku duk melepak dlm toilet.doc mmg ade bgi ubat tuk lembut kn najis.tapi xtau laa nape xjln jgak.mak suh beli kt farmasi ubat nama DALCOLAC.klu xsilap aku.lupa dah.punnn same gak.phase yg 1st tuuu keras n susah nk kuar.bile yg tu dah kuar yg seterusnye mmg la lembut.tapi yg mule2 tu azab.berpeluh2 kau.siap kepit bagai.blum lagi tensen dgn si adam dah meraung2 nk susu.siap aku mndi lpas mmbuang.padahal mak ckp mndi bole 2 kali je sehari.mmg aku degil.sbb xtahn panas.dah kate berpeluh2 sejam menunggu n berusaha.mcm la ade air cond dlm toilet.lepas tu aku try mkn buah sunkist.tapi mase tu ayah tersilap beli.die beli yg masam2 manis.terus adam yg kene cirit birit.pastu aku dipersalahkn =_= sbb aku yg suh ayah beli.sabooo je la.

ade beberape petua n tips mknan yg boleh diambil nk elak kn sembelit mase berpantang.ni yg aku google.lepas ni aku nk siap2 beli.sbb takuttttt kene sembelit lagi.

- jus prune. bru ni ade promo kt maternity fair jus prune..rase mmg berape sedap.tapi aku xkesah janji aku xkene sembelit.nnti dah deliver baru suh laki aku beli.

- buah sunkist yg super manis./air sunkist. minum every morning.xleh minum sejuk.minum suam jerk.

-yakult. yang ni pun baru tau.kwn bagi tau good for ur tummy.lagi bagus dri vitagen.

-lactolite .brand hai-o .klu ade budget lebih bleh la beli.hehe.bleh slim sekali ;p

-buah epal fuji -kaya serat

-AIR MASAK!-org yg palingggg kuat jaga pantang aku bukn mak aku ok.tapi AYAH aku.bgi minum air masak lepas mkn setengah gelass jek.pastu xbgi minum air bnyak.takut bdn kembang la.ayok.patut la aku kene sembelit.pastu die msk kn lauk tuk aku letak segenggam lada hitam.patut laaa anak ekau ni kono sembolit 44 hari.pfftttt!selamat mencuba! ;)

7 comments:

Irnie Rinawaty said...

wah good info ni utk gune next year.huhu.

mmg lepas bersalin kebanyakkan org akan kene sembelit. Hadoi seksa mak!

||kiena|| said...

Betul, sembelit lepas bersalin sangat seksa! Siap berdarah lg,.. Fuh... Mmg klu blh tak nak berak,.. :P

sweetlavender86 said...

irni:huaaa kan sgt seksa!menangis duk dlm toilet.eh dah nyanya nk ade adik dah ke?hehe

kiena:kannnn.huaa xtau k ckp cmne sakit dieee.serba salah nk kuar xnk kuar.haha.

eyndayusoff said...

Masa berpantang dulu ambik jamu nona roguy, alhamdulillah takde masalah sembelit :-)

sweetlavender86 said...

owh yeke.klu menyusu baby panas x nnti baby?ok eh jamu.dulu pun mas anak 1st xmkn jamu.just minum air akar kayu je.huhu

Ainul said...

saya dl pun mkn NR..takde sembelit.NR ok utk bf baby.takde problem..

Norhayati Ismail said...

sy pun sama...trauma dah rasa..tp 2nd baby ok Alhamdulillah,lps mkn shaklee.