Wednesday, February 6, 2013

Perjalanan penyusuan Darwish

     hye ollsss rajin pulakkn nk update blog.hahahaha.selalu cmtu.bile takde cite smpai berbulan-bulan xupdate.adehh..tetibe terpikir eh yg aku dah menyusukan darwish setahun dah..tanpa bagi susu formula.aku xckp susu formula tak bagus ye...adam dulu pun minum fm jugak campur2 dgn bm..x fully bf..mase tu kurang sangat ilmu pasal penyusuan dan xkuat semangat..dah usaha macam2 tapi susu kurang..xmampu nk penuhi demand selera adam mase tu.hehehe..

    bile tau je i'm pregnant for 2nd baby,mase tu dah berazam yang aku nk fully bf anak ni.mase tu dah start google dan belajar ilmu penyusuan.alhamdulillah.allah murah kn rezeki darwish.hari ke 3 lepas bersalin je aku dah kene bengkak susu.mase tu pam medela ni ade prob.tak suck kuat.nangis2 dalam pantang sakit sebab bengkak..hari ke 5 husband bwk pegi medela center ..rupenye kene servis sahaja.tak perlu tukar spare part.murah sajork dlm rm35 cmtu pegi servis.(tak igt exactly charges) husband hantar dekat bangsar.itu yang paling dekat dari rumah kami (setia alam)..huhu..oh i pun ikut skali uolss.hahah.siap bwk darwish lagi.hari ke 5 weh!

      start buat stock..tapi disebabkan peti ais dekat rumah mak xbesau jadi takde lah aku rajin sangat buat stock.tengok mls kan!bile masuk keje stock semakin susut.susu pulak makin merundum.maybe sebab timing mengepam dah berubah..pulak opis ni xde bilik private.surau pun nak share.itu lah surau.itu lah pantry.stress aku!time aku nk pam time tu laaa staff lelaki nk menyibuk masuk.last2 aku pam dlm kereta je.dh la pkai pam medela mini e tu je.lagi bertambah stress makencik!

     bile darwish msuk 4 bulan stock susu dah habis.kelam kabut..nasib baik laa opis 15 minit je dri umah..kalu bekal hari tu xckup untuk nursery aku blik time lunch hntr susu..phew.penatt wehh.ulang alik wlpun dekat..mse rehat sejam je.kdg2 xsempat nk lunch..satu hari aku akan pam 4 sehari.pagi sebelum pegi keje.time lunch dkt opis,ptg blik keje dan mlm.kdg2 aku bangun kul 3-4 pagi pam.tgk mata larat ke x nk bukak.hahahaha..kdg2 sampai nangis sambil pam sebab susu kuar sikit.ade la 1 oz.nak pulak bile gigih bangun 3-4 pagi.bile waktu balik keje smpai umah aku akan pam dulu.xamek anak lgi.sbb nnti sure die nk menyusu.lepas siap settle pam bagai aku bru amek diorg dri nursery.klu lewat balik bru aku amek diorg dulu then nnti blik baru buat tandem pumping.means sambil pam sambil susu kan darwish.mcm tu pun berkesan.sebab mase anak tu menyusu akan merangsang breast sebelah lagi untuk keluar kan susu.jadi memang terbaik la mase tu kalu kita pump.sampai sekarang pun aku masih praktik kan teknik tandem pumping.

     penah nipple aku keliling luka.huaaa..2 mnggu xpam.cume perah je.sebab bile pam darah keluar sekali.huaaa lagi..azab nyeee uolss..dua2 belah pulak tu.xtau la.cmne boleh jadi mcm tu.maybe darwish suck kuat sangat..punye la stress sakit smpai gigil2 kaki thn sakit mase susu kn darwish.aku pun dengan lantak pi lahh aku sapu je ubat gamat.sebab sapu dgn susu sendiri xjln.ye aku tau xboleh gune minyak gamat.aku sapu kejap2 je.lepas tu aku basuh balik bile darwish nk menyusu.atau aku akan sapu dkt breast sebelah je waktu mlm.lg seblah tu kasi darwish hisap sampai ke pagi.haha..mase tu dah dkt 2 mnggu xelok2 tu yg aku sapu je minyak gamat +_+.tapi mmg cepat elok.3 hari mcm tu luke tu dah kering n bercantum.sakit pun kurang.mommies dun try dis at home ye!jangan tiru saya.hhehehe

     lagi satu kene minum banyak air at least 2 lit..bile kita kurang minum air mcm mane susu nk banyak..aku jugak bnyk brtanye dekat kwn2 yang dah hebat bf anak.hehe..kak kayzie org yg bnyk bg support.thanks kak kayzie!banyk bagi petua..aku amalkan minum soya,susu segar campur dengan kurma,mkn bnyk sayur dan buah..aku belum pernah lagi ambil supplement banyakkn susu.sebab husband suruh amek natural source dulu..last choice supplement untuk banyakkn susu..thanks jugak dekat husband sebab support.luv u!

      darwish dah umur setahun ni aku hanya pam sekali je sehari.heeee..die pun dh kuat makan..setakat ni sekali pump dpt la 10 oz.cukup la buat bekal dekat nursery.alhamdulillah.moga allah permudah kan aku dapat menyusukan darwish sampai umur 2 tahun..if tak pregnant lagi la kan.klu dh pregnant sebelum awish umur 2 thun.kene la berenti ye takkk.hahaha..


yang boleh aku cakap bile dah niat nk breastfeed anak kita kene:

1. Minum banyak air
2. Jaga pemakanan..makan makanan yang berkhasiat dan makanan yang boleh tambahkan susu badan
3. Kene sentiasa fikir positif
4. Ni paling penting KUAT KAN SEMANGAT!dan sentiasa bersabar
5. Sentiasa berdoa moga allah permudahkan dan murahkan rezeki anak
6.Cari ilmu penyusuan dan banyakkan bertanya.
7. Bagi yang bekerja selalu la pam susu.supaya ada supply and demand.
8.Tawakal bile dah mcm2 usaha.jangan putus asa okay mommy! :) tak dpt fully bf anak yg ni.kita cube next baby pulak.ahaks!



moga allah murahkan rezeki mu anak untuk menyusu badan sehingga
umur 2 tahun.insya allah




3 comments:

MimahAjil said...

info yg berguna utk ibu yg tengah alami kemeruduman secara drastik tetiba....huaaaa...apepn ttp kuat semangat lg demi ank tersayang...semoga Allah beri rezeki susu ini smpai ank 2thn...Amin

kayzie said...

tahniah mummy..chaiyuk tuk fully smpai 2thun..doakan tuk org gak..:)

sweetlavender86 said...

mimahajil:insya allah.moga allah permudahkan..tapi klu rezeki die sekejap je nk buat mcm mane kan..sharing is caring.heheh

kak kayzie:thanks kak kayzie.bnyk membantuuu zura!doa2 la same2 bleh smpai 2 thn ;p