smlm try buat puding caramel ni untuk kali ke-5 .haha.sblum ni buat asyik xjadi.lembik laa.xmsk la.berlobang2 la.yg paling sadis mase buln poseee thn lepas.nk bwk gi pot luck mkn ngn kwn2 hubby.aku nk terbalik kn dlm pinggan.skali jatuhhhhhhhh kt lantai.nk nangessssss.dah laa penat,.balik keje je terus siap2 buat puding.pastu dah siap.dah jadi elok cntik bleh plakk jatuh.teruss bad mood.lepas tu terus aku x cuba.bru ni buat lagi.xberape jadi.tawar.pastu smlm aku gigih gak nk cube lagiii.nasib baik jadi.tapi gula hangus ter over cooked.haha.nasib baik xphit.aku msk blik gula hangus.yg gula sedia ade tu aku buang2 kn sket.patut la org kate usaha tangga kejayaan ;p.jum tgk resepi puding ni.actually mcm2 jenis resepi klu crik kt tenet.ni resepi mak aku.teknik die plak aku tnye kt tokey Desserts Kecil kak ann .thanx kak ann.jom tgkkkk resepi.
RESEPI UPDATE!
bahan A- cara nk buat gula hangus @ caramel
gula pasir - 6 sudu besar (blend jadi icing) gune gule icing pun bleh.klu nk manis lagi bleh tmbh gula bnyak sket.
air panas - 1/2 cawan.
cara-cara
1) cair kn gula dlm kuali.api biar kecik.
(kene kacau n make sure jgn smpai over cooked.jgn smpai hangus)
2)bila gula dah cair dan kaler keperang-perangan masuk kn 1/2 cwn air panas.
gula akan berketul2.kacau smpai gula cair.
tuangkn dlm loyang.dan biar kn sejuk seketika dlm 10 minit.
bahan B-puding
telur grade B - 5 biji.
susu cair - 1 tin (sy gune susu ideal)
gula pasir ( blend) - 3 sudu besar (klu xnk blend pun bole.tapi gula lambat cair)
esen vanilla- 2 sudu kecil
1 sudu besar tepung kastard - bancuh ngn air (nk bgi puding keras sket)
1) pukul telur.jgn kuat sgt.klu berbuih2 nanti puding jadi berlubang.(asing kn dlm satu bekas)
-dlm bekas yg lain.-
2)masuk kn susu cair.kemudian masuk kn gula,esen vanilla dan tepung kastard.kacau sehingga gula cair.
3)cmpur kn kedua2 bahan.tapis dulu telur ketika masuk kn kedlm bancuhan susu.
4)tuang bahan puding ke atas gula hangus tadi.tuang perlahan2.
5)kukus di dlm pengukus.dgn api sederhana selama 35 minit.
*klu nk tau puding dah masak ke belum cucuk puding dgn garfu,klu melekat means puding blum masak lagi.klu takde melekat jadi dah siap msk.bleh tutup api.
6)bila dah masak.sejuk kan puding dlm 3-4 jam.sblm terbalik kn puding ke dlm pinggan, gune kn pisau untuk renganggkn tepi2 puding.dan kuar kn sket air puding.supaya mase terbalik kn air pding tidak meleleh.
*lagi satu petua,balut tudung pengukus dgn kain untuk mengelak kn wap air menitis ke dlm puding.nnti puding bleh jadi berlobang2.x cantik.sblum tuang kn gula hangus sapu kn butter pada loyang supaya puding tidak melekat pada loyang.resepi ni aku cam ade ubah2 sket la.ikut selera.pastu mcm2 cara aku cuba.klu x jadi.korang try la lagi eh.haha. USAHA TANGGA KEJAYAAN ;P
4 comments:
bestnye..tp mmg slalu gitew kan.maklumlah 'pakar' masak masuk dapor. bnyk la kejadian aneh jd kan. tp usaha tanga bejaya.yeah!!nak buat gak tp tunggu suami blk dulu sebab takot badi jatuh zura kene kat fati plak..hahaha
AKAKKK~
mimi baru aritu teringin nk makan puding caremal ni..wuu.nampak sedappp
hi dear...selalu i buat, iletak tepung jagung or tepung kastard sikit...dlm sesudu or dua sudu..br x lembik...cubalah...smlm br buat tuk buka pose..
tuh la.i pun dah try buat.i kurang telur.then tmbh kn 1 sudu tepung kastard.dah edit sket resepi.cume x update resepi kt blog ni.tapi klu letak bnyak telur puding xlembik.nk jimat telur letak kastard sket.hehehe
Post a Comment