Monday, February 20, 2012

Jadual pantang


tiap2 hari duk kire hari bile nk abes pantang.kehkehkeh..hari ni dah hari ke-29.omaigodd cepatnyyee dah nk msuk sebulan berpantang. rase mcm bru je minggu lepas beranakkn awish..kali ni nk cite pasal berpantang.ape yang aku pantangkn,ape yg kene buat waktu berpantang ni.

okies..mse lepas beranak arituu kt hospital lg mak aku dah siap2 dtg bwk lauk org berpantang..kat hospital ade sediakn lauk.tapi biase laah org tua2 ni katenyee lauk hospital tu bukan lauk berpantang.aku tgk ok je.kehkehkeh....mcm aku setiap pagi akan bgun dlm kul8-9 pagi..kdg2 klu awish meragam xtdo mlm terlajak jugak la bangun dlm kul10 pagi.haha..setiap hari mak sediakn mandian herba pagi ngn petang.oh lupe nk bgi tau skang ni aku berpantang ayah yg jage mkn minum aku.hehehe..hebat x ayah aku?sbb ayah dah pencen.mak aku masih bekerja.so mase awal2 beranak tu je mak aku amek cuti 2 minggu jage aku.skang turn ayah pulak.tiap2 pagi ayah siap2 rebuskn air mandian daun2 herba tuk aku mandi.yg aku tau campuran daun pandan,serai wangi,daun sirih,daun mengkudu..tu je la yg aku tau.sbb dlm air tu ada mcm2 daun..kate mak daun2 herba tu nk bagi badan wangi,segar n kembali sihat.kdg2 diorg rebus kn air daun inai je sbb nk merahkn muke.yelah org lepas beranak kn muke pucat lesu je.xtau la merah ke x muke aku.hahaha.layankn je.janji xmemudaratkn..lepas siap2 mandi.perkara penting yee tuk org2 lepas bersalin jgn lupee cuci MISS V tu dgn pencuci yg doc bgi.nk elakkan kuman.yelah tuh kn tempat luka n sentiasa kuar darah.kene jage betul2.klu jahitan xelok lagi kene letak ubat luka iodin yg kaler kuning tuh.mcm aku skang jahitan dan ok.dah tanggal so aku just cuci ngn ubat bunuh kuman je la.

siap2 breakfast bagai.aku breakfast minum milo ngn biskut.kdg2 ayah belikn kuih apam.awal2 ari tu mak buatkn lempeng cicah gula.sedappppp.lepas siap2 breakfast aku kejutkn anak2 suh bangun mandi.bile dua2 dah siap mandi dah mkn dah bgi si kecik minum susu smpai kenyang bru laa aku start bertungku..tapi ni dah ade 2 anak xdan nk bertungku hari2.sepatutnye mak ckp 2 kali sehari..kdg2 sekali je sehari.kdg2 xsempat langsung.huhupart bertungku aku paling sukee.sbb nk buang angin n nk kecikkn rahim.klu buat2 hari2 kompom peruttt bleh cepat kempiss..lepas tu siap2 sapu minyak/krim kempis kn perut then pakai bengkung/korset.aku mse awal2 2 minggu ari tu pakai bengkung yg smpai peha tu.skang ni pakai korset je sbb takde sape nk mengingatnye.xkn nk suh ayah aku plak.mane lah beliau tau.lepas tu stokin kene pakai..tapi memandangkn cuaca skang sgt lah panas kdg2 tghari aku xpakai.kehkehkeh.tapi mlm wajib pakai sbb mlm sejuk.takut nnti msuk angin.tuh yg nnti bleh sakit2 urat dikemudian hari.hehehe..itu pun stokin kene paras betis.aku plak stokin yg ade sume paras buku lali.smpai kene sound ngn ayah sbb stokin pendek sgt.huhu..



tengahari pulak waktu lunch aku dlm kul1 ptg.kdg2 klu dah lapa kul12.30 aku dah mkn.mak ckp org dlm pantang xleh mkn lewat2 nni perut msuk angin.klu nk tau org dlm pantang xleh mkn nasi sejuk.kne mk nasi panas.nasi yg semalaman pun xleh mkn.hari2 kene mkn nasi bru msak.hehe.special kn org dlm pantang ni.abes sume keje umah pun xleh buat.basuh pnggan pun mak aku xbgi.ti kdg2 aku buat jgak bile mak aku xnmpak.aku rase cm gedik jee pinggan sebutir pun aku xleh basuh.hehehe..actually mcm2 org dlm pantang ni xleh buat.reasonnye takut bentan.agaknye la.lepas mkn tghari wajib minum air akar kayu.khasiat air kayu nk kecutkn peranakkan dan baik tk kesihatan dalaman.jamu2 aku xamek.sbb breastfeed baby.takut nnti baby panas..makcik tukang urut aku tu siap pesan " lepas abes pantang nnti jgn lupe amek jamu2.tuk kesihatan dlman.. wanita.kite ni pmpuan lepas beranak bdn kene jage." nnti mcm2 penyakit bleh dtg klu xjage betul2.lg satu tuk suami jgak" ok baik makcikaku jamu2 ni takut sket nk mkn.takut effect kt anak yg menyusu.

tuk minum petang aku minum milo kdg2 minum teh o.klu lapa sgt aku mkn biskut skali atau pun kuih.tuk dinner aku mkn dlm kul7-8.30.sbnrnye 8.30 tu dah paling lmbt.huhu.kdg2 perut kenyang lgi.nk mkn awal pun serba salah.huhu..klu ikut org tua2 jejak tanah pun xboleh.macm mak aku modern sket.bak kate die klu rase jahitan dan ok xsakit bile berjln boleh je nk kuar.bile laki aku blik semban siap die bwk aku naik kete pusing2 gi isi minyak la teman die gi kedai la.tapi aku lepak dlm kete je la..kain batik pun aku dah xpkai.aku pkai skirt n seluar.tapi seluar jeans blum lgi takut sakit.. ;p xtau  la muat ke x jeans2 lame.harap2 la muat.hehe..klu nk cite satu2 pasal berpantang mmg bnyak.tapi aku dah mls nk menaip.haha.klu aku rajin nnti aku update lgi ok...kalu rajin la yek!haha
 


8 comments:

kayzie said...

hehe..sonok lak dgr cte pantang zura..rajinnya mak n ayah zura siap sedia air herba tuk mandi..awish mesti sgt good boy kan?kuat tdo lg tak?dah kuat nyusu?huhu

laskar pelangi said...

banyak jugak benda kena buat time berpantang.makan minum semua kena jaga..aduhai..semoga semuanya dalam keadaan baik ye kak =)

sweetlavender86 said...

kak kayzie:ayah mmg jenis kuat pantang.sbb arwah wan dulu mmg kuat betul pantang.smpai kipass pun xleh pasang.tghari kene pakai sweater.ayah ckp ni klu arwah wan ko hidup lgi mesti hari2 ko kene mrh.huhuhu..

laskar pelangi: sbb tu la namenye berpantang.haha..mmg bab2 pantang laa y paling akak lemah.tuh yg tak thn tu.heheheh

sweetlavender86 said...

kak kayzie:lupe plak nk jwb.awishh mmg kuat tido siang.menyusu xsgt.tapi kerap la.paling lame die menyonyot pun 15minit.pastu terlelap..klu adam dulu paling lame sejam.paling kejap setgh jam.hahaha..

ChOcOlaTos said...

salam zura...bestnyee still dlm mood pantang...jg kesihatan yee...yg jamu tu aku dulu pon x mkn juz minum tea herba jee...adam tlg mmy x jg awish??nti dh blik s.alam gtau la yeee..insyaAllah aku dtg:)

ibuhebat said...

bagus, pantang betul2... makan yg berkhasiat.. utk baby juga :)

sweetlavender86 said...

syima: hehe..thanx syima..tuh lah aku pun xmkn jamu2.tak tau nk mkn ape tuk kesihatan dalaman selain akar kayu.time pantang je la kot minum akar kayu.lpas pnatang abes sume bedal xjage mkn minum.huhuhu.orait.nnti dah blik shah alam aku roger ko.bwk yusuf dtg setia alam ok!

ibuhebat:hehe.ni pun xde ikut sgt.bnyak jgak yg xikut.hehehehe..mmg skang mkn pun sbb pikir kt baby jek.takut effect kt die

farhana shamsuddin said...

enjoy ur pantang time..nnt dh start kje.. mesti rindu