Wednesday, October 24, 2012

Bubur Express

nak buat bubur nasi?tapi takde tools?xde tools susah lah nk buat.nak kene beli nieh.amboi demandnyee.haha.kalu xde tools pun tetap boleh dik non oi nk buat bubur nasi super sihat for ur baby.xde masalah.ahkak dari anak 1st lagi TIDAK PERNAH beli food blender,stim n bla bla nk masak bubur anak.dan ahkak pun xtau tools itu.haha..tapi xkesah la kalu bnyak budget lebih boleh la beli kan.nak memudahkan lagi kerja.

senang jee sebenarnye nak buat bubur nasi.xyah amek mase berjam-jam.meh ahkak tunjuk.15-20 minit dah siapp!


1.ambil segenggam beras.basuh dan biarkan kering.gune banyak beras pun xpe.
sebab nnti boleh simpan dalam bekas kedap udara.make sure beras kene betul2 
kering lepas dibasuh.nnti bile nak masak bubur just amek je beras yang dah 
diblend ni.cepat dan senang.sesuai tuk mak2 yang malas  busy/bekerja seperti saya.
hahasume benda nk cepat.!

 2.bila beras dah betul-betul kering.campak masukkan sume beras tu dalam 
blender dan blend.ahkak gune blender kering.jangan la ko campur dengan blander 
yang mesinlada.menangis anak ko nanti.boleh beli blnder biase yang murah2 jual kat tesco,giant tu.janji boleh guna.blend ikut tahap umur baby anda.kalu mcm darwish dah
 9 bulan dan ada 2 batang gigi,ahkak dah x blend halus.biar kasar2 sikit.

       3.masakkan beras dalam periuk.letak air biar banyak..
masukkan sayur,ayam,.apa sahaja bahan yang anda nak letak.
dalam gmbr ni ahkak cincang halus2 karrot n ayam.klu nk siap2 blend pun
 xpe.lagi sonang.lepas tu campak je dalam periuk tunggu masak.masak sampai
 beras jadi nasi lembik.dalam 15-20 minit dah siap!

 4.dah siap masak dan lembut sume bahan2 dalam bubur tu.boleh la siap2 letak 
dalam bekas2 kecil.biar kan sejuk dulu dalam 15 minit.

5.boleh campak masukkan dalam dalam freezer.jadi lah frozen food.bile anak nk 
mkn just panas kan dalam periuk atau pun buat konsep double boil.oh ni pun ahkak suke 
buat sebab ahkak malas  tiada kerajinan nk menyental periuk.sebab bile masak bubur
 kan nnti melekat2 dekat periuk.kalu buat double boil ni xyah nk sental2.just buang je air
 panas tu lepas bubur panas.ikut korang la nk simpan berape bnyk n tuk berape hari.
me selalu buat untuk 2-3 hari sahaja.CEPAT dan SENANG kan? ;p heee


*konsep double boiled tu panas kan air dalam periuk,letakkan bubur dalam bekas lain di atas air panas.biarkan air dlm periuk ,panas dan menggelegak sehingga bubur dalam bekas tu suam2. -paham x?kalu xphm ni ade gambar as a reference.hahah






4 comments:

erin said...

Wahhh..boleh buat once aish dh start makan bubur kasar nanti..

sweetlavender86 said...

buat jangan xbuat.senang dan cepatt dik!

kayzie said...

lama tak menjenguk..rupanya bnyk entry yg org ttggl..hehe..org pun wat rupa ni bubur ayman..beli beras perang 5kg, mula beli andak kata setahun takkan hbis..tau2 skrg br sebulan Ayman start makan, beras dah tak smpai 2kg tggl..:)..sebab ibu msak serbuk beras tu tuk faris jugak..sng kan?huhuhu..sukeee

sweetlavender86 said...

sedap eh beras perang?xpenah try beli bgi diorg mkn.nnti nk pegi beli laa.hehehee.senang kan.cepat masakk.