Monday, October 22, 2012

Nursery oh nursery


semalam baru tau yang nursery for my kids cuti khamis ni.oh mummy x cutiii camne?nak angkut my kids to office?oh jadi taska plak nanti.punye la pening kan.nasib adek baby sitter terlatih my sister.hahaha..khamis die takde klas n she agreed to come n jage bdk berdua tu.nasib ko lah lang !nnti along blanje hokey.

dan semalam jugak mase tgh kemas bag nursery diorg jumpe surat cinta dari nursery yang bgitau kene bayar Registration Jabatan Kebajikan Masyarakat sorg RM100.so aku ade dua anak yg hntr nursery RM100 x 2 = 200.hoii ape mahal sangat sampai seorg 100?owner nursery told me yang sekarang every year we need to pay rm100 per child ke JKM..heh.!

yuran nursery bukan murah macam dulu-dulu.zaman aku budak dulu boleh la seorg 50 hengget.paling mahal pun rm100.sekarang hantar anak rumah baby sitter pun dah rm250-300..nursery pulak sekarang kalu baby rm300-350.kalau dah 2-3 anak hantart nursery?same macam bayar monthly gaji orang gaji atau pun lebih.

pengsan duduk area bandar bandar ni.gaji 3k pun x ckup.household income 5-6 k pun cukup2 mkan jee..nk byr rumah,kereta,bil sana sini,cukai pintu,dinding,tingkap sume nk kene bayooo..next year adam dah kene hntr ke playschool.nursery sekarang ni jage budak below 3 years n transit je.so diorg suruh hantar ke playschool.branch nursery ni jugekkk..nasib baik la owner nursery tu ckp die xnaik kan harga tuk aku.sebab dah lame hntr dekat 3 tahun.since adam 2 months.servis nursery ni so far mmg ok.xpenah lagi la aku dtg buat sport check ,penjaga2 tu tgh marah budak ke,sepak budak ke kan.lebam2 pun xpenah lagi.jarang la aku xpuas hati.sebab owner pun ok.ape2 hal mmg laju diorg call bgitau.

belum lagi kalu anak dah hantar ke pre school.kalu zaman kita dulu pegi tadika kemas.now tadika kemas pun ade limit.bukan sume org boleh hantar.only family income below gaji 2k je boleh hntr.menurut jiranku.hehe..kalu hantar tadika swasta memang bagus tapi registration sahaja dah 1k++.belum lagi yuran bulanan dlm 250.itu sampai tengahari sahaja.belum lagi sampai ke petang tambah lgi extra 150-200.ade jiran aku hantar seorg baby dan anak berusia 5 thn ke pre school bulan2 bayar rm700.FENGSANNN disitu!

but what to do.duduk dikawasan bandar macam ni lah gaya nya.kene la pandai2 carik extra income .klu nak bagi family hidup selesa dan anak2 dpt pendidikan yang terbaik.

ni ahkak nak bgi tips hantar anak ke nursery.mengikut pengalaman hampir 3 tahun hntr anak ke nursery.hakhak ;p


tips hantar anak ke nursery:

1.sebelum register mane2 nursery.kene la pergi survey dulu banyak2 nursery.

2.pilih nak hantar ke nursery dekat dengan office atau rumah. (i hntr dekat dengan rumah sebab senang.kalu mc ke nk hntr anak ke nursery dekat)

3.kene tau nursery tu berdaftar atau tidak dengan JKM.!tau x banyak rupenye nursery yang tidak berdaftar dengan JKM.bile jadi apa2 diorg tidak bertanggungjwb.klu nursery yang berdaftar dengan JKM diorg tidak boleh mengguna kan buai.dilarang sama sekali.

4.kene tengok dan tanya die mane diorg akan letakkan anak/baby kita nanti.
tanya diorg gune bantal/tilam macam mana?makan ape?budak besar dan baby diasingkan ke?mandi macam mane.eh kene tanya tau.bukan cerewet tapi kite kene tau.

5.selalu buat sport check.heheh.sy selalu tghari akan dtg mengejut.actually dh banyk kali dah dtg mengejut.tgk dri luar tingkat.so far ok je.selagi anak2 xde kesan lembam,cubit.ok lah kan.tapi jangan lah korang duk melepak plak hari2 kt nursery tu.bagi lah anak independent sket.

6.lepas ambil anak kne tanya anak macam mana dekat nursery.makan ape?buat ape?biasekan check seluruh badan anak lepas ambil dari nursery.

7.parents pulak jangan lah sombong sangat dengan penjaga2 tu,cuba selalu senyum,bergurau.dah diorg yang nak jage anak kau kan.pandai2 la amek hati diorg.jangan kerek sangat!haha

8.bagi tau ape yang anak kita boleh makan.atau xboleh.macam darwish die ade sikit allergik then i always prepared homemade food for him.klu xsempat nk masak i akan bgitau yg darwish xleh mkn bla..bla..blaa..diorg akan take noted la.

9.last sekali BERDOA dan TAWAKAL moga ALLAH pelihara anak-anak2 kita dari musibah.dua-dua anak terpkse hantar betul2 ckup 2 bulan cuti beranak.TAKUT?SEDIH?RISAU?sumee ada.tapi ape boleh buat.kene kerja bantu suami n family.hati kene kuat.lame2 insyallah dah boleh terima.bak kata seorg kawn ni "dah jadi ibu,hati kene kuat,xboleh selalu menangis"..



2 comments:

Mummy Akmar said...

Terima kasih dengan info ni penjagaan nursery untuk ibu-ibu yang memerlukan info

sweetlavender86 said...

mummy akmar:sharing is caring.berkongsi sedikit ilmu dgn kwn2.hehehe